Koosje van Tutte’s Hav-Anna Belle

född: 2009-01-19

God holländsk choklad


Koosje van Tutte’s Hav-Anna Belle, vår första import kommer från Holland. Hon går under namnet Lill-Fina, här hemma. Chokladfärgade orientaler kallades förr för havanna, därav ordvitsen i hennes namn. Just choklad är vi väldigt svaga för, vår första oriental Charlie var choklad och nu senast är det Lill-Finas barnbarns barn som är havanna.

Hon är kanelbärare och har bl a lämnat kanel till sin dotter Freya, som bor hos Green delicious i Stockholm och där har det fötts kaneler, vilket vi tycker är roligt. Då just kanelanlaget var en av orsakerna till att vi valde henne.

Lill-Fina är en fantastiskt tålmodig katt, trots att hon tycker människor är lite otäcka har hon alltid accepterat att hon måste kunna bli hanterad. Det är otroligt viktigt att kattungar blir hanterade minst 15 minuter per dag från att de är 2-3 veckor till att de är 8 veckor om man vill få dem sociala. Då Lill-Fina kommer från en storuppfödare misstänker jag att hon inte blivit tillräckligt hanterad, under denna så viktiga socialiseringsfasen i deras liv.

Som pensionär är hon sambo med vår avelshane, och lever ett lugnt liv utan för många katter och människor omkring sig. Det bästa hon vet är att en varm sommardag ligga i smällbärsbuskarna och iaktta småfåglarna. Helt ärligt är det kanske inte iakttar hon gör utan snarare smyger hon på dem, dock utan resultat.

Lill-Fina är mamma till D-, E- och F-kullen, i F-kullen behöll vi Fi-Ona. Vi behöll även Do-Ro-Tea i D-kullen, men på grund av olyckliga omständigheter gick det inte att ha henne i avel och tyvärr dog hon alldeles för tidigt. Efter Fi-Ona har vi kvar Isa-Do-Ra, och efter henne har vi Jo-Anna, ännu en vacker choklad och cirkeln känns sluten 🙂 nu med god svensk choklad.

Här kan ni se Lill-Finas stamtavla