om siameser

Historia och ursprung

Siamesen anses härstamma från Siam, nuvarande Thailand, och finns omnämnd i skrifter redan från mitten av 1300-talet. Den ansågs av munkarna vara en helig katt och hölls som sällskap, inte råttfångare alltså, i många kloster.

Den finns omnämnd och avbildad i litteraturen redan i slutet av 1700-talet och på det som brukar kallas ”den första moderna” kattutställningen i London 1871 fanns siamesen representerad, om än inte som egen ras.Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet förekom det en hel del import av siameser bland högreståndsfamiljer i Europa, främst Storbritannien. De flesta av dessa klarade sig dock inte någon längre tid men av dem som överlevde parades en del med andra raser. Dessa kunde därmed föra anlagen vidare och så småningom uppstod en verklig siamesavel.

Inom SVERAK var siamesen fram till 1960-talet den mest registrerade raskatten.

Den vitfläckiga siamesen (tidigare seychellois korthår) uppstod som ras i USA på 1970-talet, från början efter parning mellan en maskad siames och vitfläckig amerikanskt korthår.

Hälsa

Hälsoprogram finns inom SVERAK för att förebygga PRA (Progressiv retinal atrofi, rdAc-mutation) hos siames. Hälsoprogram är ett verktyg för att begränsa och förebygga ärftliga sjukdomar och defekter. Detta sker genom undersökningar av avelsdjur och enskilda individer samt genom ett gemensamt arbete att förbättra hälsostatus inom rasen. Uppfödare inom SVERAK förbinder sig därför att enbart använda katter i avel med känd rdAc-status enligt DNA-test. Syftet med hälsoprogrammet är att förhindra att det föds katter med dubbla anlag för rdAc-mutationen som ger PRA.

Temperament

En siames är en intelligent, social, nyfiken, lekfull och tillgiven katt.

Siameser är så hundlika som katter kan vara. Många av dem älskar att apportera, rida på dina axlar och om du sätter dig kommer de att sitta i ditt knä inom två nanosekunder.

Siameser är katter med attityd. Katter överhuvudtaget har massor av attityd men siameser har ännu mer attityd än en genomsnittlig katt.

En siames bör aldrig vara ensam. Du bör ha minst en annan katt som sällskap till din siames, helst av liknande temperament (en annan siames, balines eller oriental). En siames förlorar inte intresse för sina människor om den har en kattkompis; den blir bara lyckligare och mer balanserad. Istället för en, kommer du ha två eller fler fyrbenta vänner som kan ge dig en hjälpande tass med allt du gör.

Siameser älskar arbete, det fascinerar dem. De kan sitta och titta på dig hela dagen medan du arbetar. Ibland kan de hjälpa dig om de anser att du gör något fel.

Pratar siameser mer än andra katter? Ja, de flesta gör det. De låter inte som andra katter; deras jamande låter som en bebis röst. De kan producera fler olika ljud än andra katt raser och de är inte rädda för att uttrycka sina åsikter.

Under dagen kommer din siames att vara nära dig och på nätterna kommer den antagligen att sova i din säng. Siameser är flockdjur, som lejon, och de tenderar att samlas på en siameshög. Människor anses vara viktiga medlemmar i flocken.

Andra katter kan bli sura eller deprimerade om man inte har tillräckligt med tid för dem, men en siames kommer att berätta för dig tydligt allt den tycker om ditt beteende och kräva kärlek och uppmärksamhet.

Inte alla siameser är likadana, det finns alltid en skillnad mellan individer. Vissa siameser pratar mer än andra; vissa apporterar, andra inte; vissa är enmanskatter; vissa tycker om alla människor (fast bäst om sin egen familj). Vad som är gemensamt för dem alla är att de är intelligenta, nyfikna, sociala, tillgivna och kontaktsökande katter.

Päls
Pälsen är kort, silkig och tättliggande och saknar nästan helt underull.
Storlek och utseende
Det är en elegant formad katt, med slank tubformad kropp och höga ben. Svansen är lång och piskliknande, smal vid roten och avsmalnande till en tunn spets. Huvudet är medelstort och trekantigt med raka linjer och de mandelformade ögonen är intensivt mörkblå och snett placerade i linje med huvudformen. Nosen är lång och rak. Öronen är mycket stora och följer huvudets trekantsform. Siamesen är ”maskad”, det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Kroppsfärgen är generellt ljus.
Godkänd som ras…
Siames har varit en godkänd ras sedan bildandet av den första kattklubben 1946.

Seychellois korthår (SYS) – som var godkänd som ”egen” ras i FIFe sedan 2006 – blev från den 1 januari 2016 vitfläckssiames (SIA * 01/02/03).

EMS raskod: SIA  Engelskt namn: Siamese

Syskonraser: Balines, orientaliskt korthår och orientaliskt långhår